Gricigliano
listopad 2024 r.
Jak co roku w pierwszych dniach listopada następuje krótka przerwa w normalnym rytmie seminaryjnego życia. Na dwa tygodnie zawiesza się wykłady i zajęcia, a cała wspólnota zbiera się w gajach otaczających seminarium, aby zbierać oliwki. Jedna po drugiej, zbierane ręczenie lub przy pomocy małych grabek, spadają na sieci czy też stare spadochrony rozłożone pod drzewami. Aby nabrać sił i walczyć z listopadowym chłodem, seminarzyści mogą posilić się pożywną przekąską podczas przerwy w pracy. Każdego wieczoru zbiór jest przewożony do sąsiedniej tłoczni, a cenny, złoty płyn — zielonkawy, gdy jest świeżo wyciśnięty — wraca do seminarium. Na koniec zbiorów wszyscy mogą spróbować świeżej oliwy podczas kolacji, której menu złożone jest z samych „oliwkowych” potraw.
Zapraszamy do obejrzenia galerii z tegorocznego zbioru oliwek.